Laminat

Anledningen till varför ett laminat kan vara att föredra vid produktion kan vara många. Nyare förpackningsmaskiner är ofta högpresterande och kan köras med många takter per minut, detta kräver därmed att materialet klarar följa maskinen.

Laminatet ger filmen de bästa av två världar, t.ex. vid OPP/PE. Här kombineras styrkan och styvheten hos OPP med segheten och de goda svetsegenskaperna hos PE filmen. Laminatet blir då högt presterande i förpackningsmaskinen, möjlighet till sandwichtryck ges vilket ger en kvalitativ känsla för konsument.

Doypack/Ståpåse

Vertikal Flowpack

Trågförslutning

Djupdragning

Doypack/Ståpåse

Doypack eller ståpåse är ett tämligen nytt sätt att packa t.ex. potatis eller liknande produkter. Filmen som används är en relativt styv film med goda svetsegenskaper då filmen svetsas både insida mot insida samt utsida mot utsida. Materialvalet vid denna typ av förpackning blir avgörande för att få en passande ståpåse. Förpackningen kan då ställas i butiken för bästa exponering. Filmen laserperforeras även i de flesta fall för produktens optimala hållbarhet.

Background Image

Bildgalleri

Vertikal Flowpack

Vertikal flowpack är det vanligaste och effektivaste sättet att packa produkter som kräver ett laminat. Filmen matas fram kring ett rör och svetsas i botten och längs ryggen, produkten faller i påsen och slutligen förseglas förpackningen i toppen. Laminatet som används har oftast en tjocklek mellan 40–70 my, beroende på antal kilo och produkt. Filmen i videon är laserperforerad för bästa hållbarhet.

Background Image

Bildgalleri

Trågförslutning

Filmerna som används vid trågförlutning kan vara enkelfilmer (endast ett material) men oftast väljer man ett laminat för bättre prestation i maskinen. Svetsskiktet blir väsentligt eftersom många material inte kan förseglas mot varandra. Vid användandet av laminat ges också möjlighet till sandwichtryck som ger ett blankt tryck. Filmen i videon är laserperforerad för bästa hållbarhet.

Background Image

Bildgalleri

Djupdragning

En populär metod att packa en större mängd produkt i samma paket är djupdragning med vakuum. Filmen värms och djupdras, på så vis skapas en ”skål” för produkten. Samtidigt som överbanan svetsas på så kan det också dras ett vakuum i förpackningen. På så vis får man en produkt med väldigt lite syre i förpackningen och en ökad hållbarhet för de produkter som bör packas på detta sätt. Filmerna som används är oftast COEX alt. laminatfilmer.

Background Image

Bildgalleri